Wat is osteopathie

 

Osteopathie is een volwaardige medische discipline waarbij herstel van de beweeglijkheid van verschillende lichaamsstructuren centraal staat. Osteopathie is erkend door het Ministerie van Volksgezondheid als een tak van de Complementaire Gezondheidszorg.
Bij al onze lichaamsbewegingen worden meer dan alleen gewrichten bewogen ; het zenuwstelsel, de organen en ook bindweefsel moeten vrij beweeglijk zijn.
Zoniet leidt dat vaak tot functieverlies en pijnklachten van uiteenlopende aard : ontstekingen, overbelasting, slijtage, stijfheid in wervelkolom en gewrichten, bewegingsbeperkingen van wervelkolom en gewrichten, hoofdpijn, doorbloedingsproblematiek, spijsverteringsproblematiek,
De oorzaak van dergelijke klachten ligt niet altijd op de plaats waar pijn wordt waargenomen. De osteopaat gaat op zoek naar de oorzaak van uw klacht.
binnen Hiervoor wordt het lichaam in totaliteit onderzocht op bewegingsverliezen : gewrichten, spieren, orgaanzones, het zenuwstelsel, .
Tijdens het onderzoek zal de professioneel osteopaat ten allen tijde structurele problematiek ( ontsteking, breuk, hernia, ) proberen uit te sluiten door middel van specifieke testen. Bij twijfel wordt contact opgenomen met de huisarts en wordt de patint doorgestuurd voor verdere onderzoeken, teneinde de veiligheid van de behandeling en de verdere opvolging van de klacht te garanderen.
Wanneer een functioneel probleem aan de basis ligt van uw klacht, zal de osteopaat deze behandelen door het corrigeren van allerhande bewegingsverliezen.
Hierbij wordt gebruik gemaakt van manipulaties ( het zogenaamde “kraken” ), mobilisaties van wervelkolom en gewrichten, spierontspannende technieken, mobilisaties van viscerofasciale zones, bindweefseltechnieken, .
De testen en behandeltechnieken steunen op een uitgebreide kennis van anatomie, fysiologie, pathologie en neurologie.
Een osteopaat onderzoekt en behandelt dus niet alleen de regio van uw klacht, maar het hele lichaam ( botten, spieren, gewrichten, organen, zenuwen ).
Hier onderscheidt de osteopaat zich met andere disciplines, die vaak alleen het symptoom behandelen.

 

Terugbetaling


Voor een bezoek aan de osteopaat is geen verwijzing van de huisarts of specialist nodig.
Alle Belgische mutualiteiten betalen een gedeelte van de behandeling terug. Vraag hierover meer informatie bij uw ziekenfonds. Na elke behandeling wordt u een kwijtschrift voor terugbetaling overhandigd.

 

Welke klachten behandelt een osteopaat

Top


Nederlands - Français

Laatste update op 21 June, 2019

Content for id "container" Goes Here